Posttraumatische dystrofie behandelingsopties

De behandelingsopties voor posttraumatische dystrofieis anders dan je zou verwachten bij de symptomen die met de aandoening gepaard gaan. Patiënten die hier aan leiden ervaren namelijk een continue pijn, hebben last van zwellingen en voelen extreme hitte of kou aan hun ledematen.

In plaats daarvan geven de zenuwen in bijvoorbeeld de hand, pols, voet of enkel een signaal aan de hersenen dat pijn ervaren wordt. De posttraumatische dystrofie PD staat vaak niet in verhouding tot het trauma dat daardoor heeft plaatsgevonden.

Zoals gezegd hebben pijnstillers en ontstekingsremmers soms niet het gewenste effect bij mensen met posttraumatische dystrofie. Deze medicijnen zijn wel effectief wanneer dezelfde symptomen door een ernstig letsel worden veroorzaakt. In dit geval worden de symptomen echter veroorzaakt doordat de hersenen een signaal krijgen dat niet in verhouding staat met het letsel.

Men noemt de aandoening daarom ook wel complex regionaal pijnsyndroom. Wat wel helpt bij sommige mensen zijn neuropathische medicijnen. Bijvoorbeeld medicatie die helpen bij epileptische aanvallen of tegen een depressie. Deze hebben een effect op de hersenen en kunnen zodoende een oplossing vormen voor posttraumatische dystrofie. Niet bij iedereen is dit echter het geval. Medisch specialisten zullen zich echter richten op psychische behandelopties bij de aandoening.

Oefeningen beweeglijkheid ledematen

Patiënten met posttraumatische dystrofie krijgen te maken met enorm opgezwollen ledematen. Bovendien ervaren zij een constant gevoel van pijn in de handen en voeten. Het is daardoor voor hen moeilijk om de ledematen te bewegen. Een behandeloptie die daarom ook vaak voorgesteld zal worden is speciale oefeningen doen om de beweeglijkheid te verbeteren.

Door te beginnen met kleine bewegingen te maken zal men steeds beter kunnen omgaan met de pijn die gepaard gaat met posttraumatische dystrofie. Uiteindelijk kan het ook tot genezing leiden als de patiënt merkt dat na de oefeningen het bewegen steeds beter gaat zonder pijn. De hersenen kunnen dan de connectie maken dat de pijn toch niet echt ervaren wordt.

Dit artikel bevat geen medische advies.